Gode råd til dig, der skal optage boliglån

Gode råd til dig, der skal optage boliglån

I jagten på et nyt hjem er der mange ting at holde styr på. Den rette bolig skal findes i den rette størrelse på den rette beliggenhed med den rette stil – og til de rette penge. Netop finansieringsdelen har en stor betydning for boligkøbsprocessen, da dit økonomiske råderum er altafgørende. Det er det, da det afgør, hvor mange penge du kan låne, samtidig med det har betydning for din økonomiske hverdag de næste mange år frem.

Men hvordan finder du så rundt i junglen af låneformer, som indeholder en masse uoverskuelige termer? Du læser vores guide her på siden, hvor vi giver dig gode råd i forhold til at optage et boliglån.

Realkreditlån – rentevalg, afdragsvalg og valg af institut

Overordnet ste har du to muligheder at vælge i mellem, når du skal optage et boliglån – ejendomskreditlån og realkreditlån. Den billigste måde er typisk gennem et realkreditlån, men det kan være svært at blive godkendt til et sådan lån. Siger banken derfor nej til realkreditlån, tyr mange til ejendomskreditlån.

I forhold til realkreditlån skal du tage nogle valg i forbindelse med renter, afdrag og institut. Du skal vælge, hvorvidt du ønsker et lån med variabel eller fast rente. Har du et budget med luft i, vælger mange at optage et realkreditlån med en variabel rente. Her kan renten både falde og stige, men renten vil månedsvist oftest være lavere end et fastforrentet lån. Har du derimod et strammere budget, kan det være mere passende at vælge et fastforrentet lån. Her ved du, hvad du skal betale hver eneste måned.

Dertil kan du i nogle tilfælde vælge, hvorvidt realkreditlånet skal være med eller uden afdrag. Det er ikke alle, som har mulighed for at vælge selv, og de fleste er derfor nødsaget til at vælge realkreditlån med afdrag. Dog er der fordele ved dette, da du samtidigt sparer op i boligen, og typisk vil skulle betale en lavere bidragssats. Kommer du med en stor opsparing, eller antager du, at du i fremtiden tjener flere penge, kan du i nogle tilfælde få et realkreditlån med afdragsfrihed. Dette giver mulighed for at afbetale andre lån først eller få mere luft i din daglige økonomi. Læs mere om, hvordan du får luft i hverdagsøkonomien, på Informeo.

Slutteligt skal du vælge dit realkreditinstitut. Du kan med fordel ansøge om realkreditlån hos forskellige realkreditinstitutter, hvorefter du vælger det billigste lån. Låneomkostningerne varierer nemlig fra institut til institut.

Ejendomskreditlån – rentevalg, førtidsfrielseskurs og udstedelseskurs

Bliver du ikke godkendt til realkreditlånet af banken, kan du som andre vælge at optage et ejendomskreditlån i stedet. Her skal du igen fortage nogle valg, således du får optaget det bedste og billigste lån. Igen skal du vælge, om lånet skal være med en variabel eller fast rente. Prisforskellen er generelt ikke så stor som ved realkreditlånet, og derfor anbefales det, at du vælger et fastforrentet ejendomskreditlån. På denne måde ved du nemlig, hvad du skal betale hver eneste måned.

I forhold til ejendomskreditlån er det en god idé at undersøge, hvad lånets førtidsindfrielseskurs er. Mange lånere vælger nemlig at opsige deres ejendomskreditlån, før løbetiden udløber. Dette koster dog penge, og prisen afhænger af lånets førtidsindfrielseskurs. Er kursen f.eks. 105, vil det koste dig fem ekstra procent af lånets restgæld, når du indfrier lånet. Du bør derfor vælge et ejendomskreditlån med en førtidsindfrielseskurs, der ligger så tæt på 100 som muligt.

Slutteligt er det vigtigt at undersøge lånets udstedelseskurs. Denne kurs fortæller, hvor mange penge du får mulighed for at låne for, kontra beløbet du kommer til at skylde. Er udstedelseskursen f.eks. 95, får du for hver 100 lånte kroner udstedt 95 kroner. Af denne grund gælder det om at få en udstedelskurs, som ligger så tæt på 100 som muligt.