Udnyt friværdien med et pantebrevslån

Har du friværdi i boligen, det vil sige at boligen er mere værd end din samlede gæld stiftet med sikkerhed i boligen. Selvom du i en årrække har benyttet afdragsfri lån, kan du opleve at der som resultat af stigende boligpriser et opstået en mængde friværdi i din bolig. Lånet vil man typisk bruge til, at renovere boligen, omlægge anden gæld, finansiere et bilkøb, tage ud på drømmerejsen eller købe andre forbrugsgoder.

 

Lån til ombygning

Især til renovationsprojekter, kan du have mulighed for, at låne mere end de 95% af boligens værdi. Det kan være tilfældet hvor det er oplagt at renovationen forøger boligens værdi, eks. ved at udvidelse af boligens areal. Det kan være tilfældet hvis der planlægges en tilbygning. Det kan også være tilfældet ved opsætning af altan/terrasse eller renovation af taget. Der skal fra starten være en god sandsynlighed for friværdi, og så kan udbetalingen af lånet ske rater,  i takt med at byggeprojektet skrider frem. Dermed sikrer lågiver sig, at penegen bruges til renovation, og ikke til forbrug.

Lån til omlægning af gæld

Klatgæld, kviklån, kassekreditter og forbrugslån hos forhandlere er alle dyre lån, der ydes uden sikkerhed, eller meget begrænset sikkerhed i et forbugsgode. Derfor er renter og/eller gebyrer typisk meget høje på denne type lån. Det kan ofte godt svare sig at benytte eventuel friværdi til at lave en samlet indfrielse af disse lån, så du sikrer en ensartet og lavere rente, såvel som lavere månedlig omkostning til afviklignen af din gæld. Til gengæld for den lavere rente, yder du sikkerhed i din bolig.

Lån i sommerhus

I realkredit-instituttet kan man maksimalt låne op til 70% af sommerhusets værdi. Her kan du med fordel benytte et pantebrevslån, hvor du med en belåning på op 95% vil kunne udnytte langt mere af friværdien.

På et sommerhus med værdi på 2 millioner, kan man låne 300.000kr mere i friværdien via et pantebrevslån, end via realkreditinstitut.